Dr. Yiğit Yalçın “Plastik Cerrah, Karar verdi ve başardı.”

Merhabalar ben Yiğit Yalçın, Irmak Okulları’nda 2008-2012 yılları arasında bulundum.

2013 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım ve 2019 yılında tıp eğitimimi tamamlayarak mezun oldum. 2020 yılı Tıpta Uzmanlık Sınavı Türkiye 15. Olarak İstanbul Tıp Fakültesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi bölümünü kazarak ihtisasa başladım. Aynı fakültede şu an ihtisasıma devam ediyorum.

Irmak Okulları’nın sana kişisel ve akademik anlamda ne gibi katkıları oldu?

Hep söyleriz, mezunlar olarak aramızda, Irmak Okulları “dünya vatandaşı” yetiştirir. Aslında kattığı her şeyin tek cümleyle özeti bu; özgüvenli, dünya farkındalığı yüksek, Atatürk ilke inkılaplarına bağlı, gerçekten bu ülkeye katkısı olacak bir jenerasyon yetiştiriyor Irmak Okulları. Bu görevi kendi muadilleri içerisinde başarıyla yerine getiren bir kurum -demeyeceğim – aile.

Sosyal sorumluluk projelerine katılıyor muydun?

Tabii ki, ben sadece kafayı derse gömmüş birisi değildim; olabildiğince okulumda sosyal -kültürel, ne varsa işin ucundan tutmaya gayret ederdim. Zaten sadece öğretim odaklı bir okul değil burası, gerçekten eğiten bir yuva. Her anlamda… gerçekten birey yetiştiriyor, dolayısıyla bugünlerde hayatın bu döneminde dünyaya farklı perspektifle bakıyorsam bunu gerçekten Irmak ailesine borçluyum. İyi ki de gerçekten 2008 yılında orta okullar sınavından sonra bir tercih yapmam gerektiğinde Irmak’ı seçmişim. Hep söylüyorum bir daha o imkânım olsa yine burayı seçerdim, hiç tereddüt etmezdim.

Üniversiteye giriş başarısı için nasıl bir çalışma yöntemi denedin?

Hep sorulur, bazı şeyler 1-2 yılda olmuyor. Eğitim hayatı, ilkokul birinci sınıfta başlıyorsun, 12 yıla kadar bir süreç. Kümülasyon var, yani başlıyorsun ilkokulda belli bir temel oturmaya başlıyor ve devamlı üzerine bir tuğla koyuyorsun. Belli bir seviyeye geldikten sonra aslında çok da ekstra bir şey yapmana gerek yok, yapman gereken –  herkesin yaptığı rutini yapıyorsun, çok ekstra yollar denemiyorsun. Çok fazla ekstra yollar denersen gerçekten sonuca gitmek daha zor oluyor. Düzenli tertipli çalışıyordum, dersleri takip ediyordum, notlarımı alıyordum. Katılımcı bir öğrenciydim. Dersi dinler, devamlı soruya atlar, cevaba atlar, tahtaya giden ve kesinlikle sorgulayan bir öğrenciydim.

Zaten, Irmak Okulları sana o şansı veriyor. “Sorgula” diyor, yani sadece verilene yetinme, sorgula, araştır, yeni ufukları kovala… Bunları yaptım, çok ekstra bir şey yapmadım… Ama çok çalıştım yalan yok, hiçbir şey çalışmadan olmuyor. Evet çok çalıştığım dönemler oldu ama hayatın merkezine çalışmayı koymuş bir insan değildim, çalışmam gereken dönemde çalıştım. Bazen kapatmak gerekiyor kendini dış dünyaya, onu hakkıyla yapan bir insanım.

Bu mesleği seçmendeki en önemli etken ne oldu?

Aklınız ermeye ne zaman başlar? 4 – 5 yaşında biri bana ne olacaksın dediğinde “doktor olacağım” derdim. Hiç değiştirmedim. Bilirler beni, hiç farklı bir yola sapmadım, hep doktor olacağım dedim. Plastik cerrahiyi de arkadaşlarım burada aklıma soktu. Plastik cerrahi diğer branşlar içerisinde birazcık daha “elit” branş olarak tabir edilirdi. Hep revaçta bir bölümdü. Ben de düşündüm, bana uyar dedim ve bu alana yöneldim.

Öğrencilerimize gelecekte meslek ve üniversite seçimi için ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Benimki bir statükoyu aslında, yani ben doktor olacağım dedim hayatım boyunca, başka meslek düşünmezsen değiştiremezsin, yani düşünün eğitim öğretim hayatım boyunca 12 yıl boyunca doktor olacağım demişim, ki ben üniversitede ilk sene kazanamadım bu arada. Yani kazandım ama istediği yeri kazanamadım, ben İstanbul’da bir üniversite istiyordum ama farklı bir şehirde tıp kazandım. Aslında yine başarılı bir sonuçtu ama ben bir sene daha hazırlanıp istediğim üniversiteye girmeye karar verdim. Ailem “sen gezmeyi, eğlenmeyi seven bir tipsin, başarılı olacağına emin misin” diye tereddüt etti ama ben kendimden emindim.

Bu bir yıl boyunca bilgilerimi tasnif ettim, yeni bir şey öğrenmedim, olan bilgilerimi pekiştirdim ve 500. Olarak tam istediğim üniversiteye girdim.

Öğrencilere tavsiyem, hedefinizi belirleyin, karar verin ve sonuca yönelik çalışın. Kendinizi dış dünyaya kapatmanıza gerek yok, düzenli çalışarak ve derslerinizde sorgulayan bir öğrenci olursanız başarabilirsiniz! İlk sene hedefinize ulaşamazsanız da moralinizi bozmayın, ikinci şansı verirken bilgilerinizi pekiştirerek daha da başarılı olabilirsiniz!

PROUD_YİĞİT-YALÇIN_TR