IB Orta Yıllar Programı

Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı (MYP) 5. sınıftan 7. sınıfa kadar devam eder ve okulumuzun 11. ve 12. sınıflarda sunduğu IB Diploma Programı için mükemmel bir hazırlık sağlar.

MYP, uluslararası düşünen ve değişen ve giderek birbiriyle ilişkili hale gelen bir dünyaya sorumlu bir şekilde katılmak için gereken bilgi, tutum ve becerilere sahip bağımsız öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ortaokulumuz, 28 Nisan 2023 tarihinde Uluslararası Bakalorya Organizasyonu’ nun (MYP – Middle Years Program) Orta Yıllar Programı’ı otorizasyonunu almış ve programı uygulamak için yetkilendirilmiştir.

MYP hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

MYP müfredatı  sekiz ders grubundan oluşmaktadır: Dil ve Edebiyat (Türkçe), Dil Edinimi (İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca), Matematik, Fen Bilimleri, Bireyler ve Toplumlar, Beden ve Sağlık Eğitimi, Sanat ve Tasarım olmak üzere öğrencilerimize geniş ve dengeli bir eğitim sunmak amaçlanmaktadır.

MYP müfredatı ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayınız

MYP’ nin diğer önemli unsurları şunlardır:

MYP Eylem Olarak Hizmet

Irmak Okullarında MYP Eylem Olarak Hizmet Programı, her sınıftan öğrencinin Eylem Olarak Hizmet Etkinliklerine katılmasını gerektirir. Okul, her sınıf için Okul Tarafından Başlatılan Hizmet etkinliği, derslerde MYP Ünite Odaklı Eylem Olarak Hizmet ve öğrencilerin kendi başlattıkları hizmet etkinlikleri gibi fırsatlar sunar.

Küresel Bağlamlar

hızla değişen dünyamızda IB MYP, küresel bağlamlar aracılığıyla uluslararası bakış açısını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu bağlamların amacı, öğrencilerin sınıf içi öğrenmelerini gerçek dünya bağlamıyla ilişkilendirmelerini sağlamaktır.

• Kimlikler ve ilişkiler
  • Uzay ve Zamanda Uyum
  • Kişisel ve Kültürel İfade
  • Bilimsel ve Teknik Yenilik
  • Küreselleşme ve Sürdürülebilirlik
  • Adalet ve Kalkınma
  • Öğrenme Yaklaşımları

IB MYP’deki öğrenme yaklaşımları (ATL) becerileri, öğrencilerin kendi kendini düzenleyen öğrenenler olmalarına ve “nasıl öğreneceklerini öğrenmelerine” yardımcı olan beceriler geliştirmelerini sağlar. 5 beceri kümesi şunlardır:

• Düşünme becerileri
  • Sosyal beceriler
  • İletişim becerileri
  • Öz yönetim becerileri
  • Araştırma becerileri

Toplum Projesi

MYP Toplum Projesi, Irmak Okulu’ndaki MYP programının üçüncü yılında (7. sınıf) tamamlanması gereken önemli bir aktivitedir.

Toplum projesi, toplum ve hizmete odaklanır ve çeşitli topluluklardaki ihtiyaçlar hakkında farkındalık geliştirme ve hizmet öğrenimi yoluyla bu ihtiyaçları ele alma fırsatı verir. Toplum projesi bireysel veya en fazla üç kişilik gruplar halinde tamamlanır. Proje konusunun seçimi, IB Projeleri Kılavuzunda yayınlanan Toplum proje hedefleri ve değerlendirme kriterlerine göre projenin gelişimini denetlemekle sorumlu olan danışman öğretmen ile konuşularak yapılır. Danışman öğretmen ile düzenli olarak görüşülür ve zorunlu toplantıların her biri için danışman öğretmen ilgili belgelere imza atar. Bu toplantıların kaydı öğrenciler tarafından Süreç Günlüklerinde tutulur. Son teslim tarihlerini karşılamak öğrencilerin sorumluluğundadır. Proje gerçekleştirilirken Araştırma, Planlama, Harekete Geçme ve Yansıma adımları takip edilir.  Toplum projeleri, MYP Projeler Rehberinde yayınlanan kriterlere göre okuldaki danışman öğretmenler ve oluşturulan jüriler tarafından değerlendirilir. Sene başında öğrenciler ve danışman öğretmenler ile paylaşılan zaman çizelgesine göre hareket edilir. Sene sonunda her öğrenciden hazırladığı Toplum projesini sunması beklenir. Sunumlar okulumuzda bir şenlik havasında velilerin de davet edildiği büyük bir organizasyon ile sunulur.

Toplum projesi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.