5 ve 6. Sınıflarımız Hititlerin İzinde

26 – 27 Ekim tarihlerinde 5 ve 6. sınıf öğrencilerimizle birlikte Türkçe ve sosyal bilgiler dersi kapsamında, yaklaşık 3500 yıl öncesine tarihlenen ve Hititlerin en önemli yerleşim alanları olan Hattuşaş – Boğazkale ve Alacahöyük’e bir gezi gerçekleştirdik. Gezide öğrencilerimiz, Kafkaslar üzerinden Anadolu’ya gelerek burada güçlü bir devlet kuran Hititlerin yaşam şekillerini daha yakından görme şansına sahip oldular.

İki gün süren gezimizde ilk durağımız Hititler için önemli bir merkez olan Hattuşaş’tı. Oldukça yüksek bir noktada yer alan Hattuşaş, her ne kadar kalıntıları kalmış olsa da görülmeye değer en güzel tarihi mekânlardan biriydi. Özellikle, daha yeni gün yüzüne çıkarılmış ve hiç bozulmadan günümüze kadar gelebilmiş hiyeroglifleri ile Hattuşaş, bütün öğrencilerimizi büyüledi.

Sonraki durağımız, Boğazkale’de bulunan ve görkemli bir mekân olan Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı oldu. Özellikle ilkbahardaki yeni yıl kutlamaları için kullanılan bu açık hava tapınağında, ülkenin önemli tanrı ve tanrıçalarının sıra halinde kayaya kabartma olarak işlenmiş halini görme şansımız oldu. A ve B odaları olmak üzere iki bölüm halinde gezilebilen Yazılıkaya, görkemli kaya betimlemeleri ile Hitit panteonunu yüzyıllardır yansıtmaya devam ediyor.

İlk günün son durağı olan Alacahöyük ise, 10 metre genişliğindeki sfenksli kapısı, megaron tipi evleri ve aslına uygun mezarları ile hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin ilgi odağı oldu. Alacahöyük’ten çıkarılan eserlerin yer aldığı ve ören yerinin hemen yanında bulunan Alacahöyük Müzesi’ni gezerek ilk günümüzü artık tamamlamış olduk.

Turumuzun ikinci gününde, tarih öncesi dönemlerle birlikte, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait eserlerin sergilendiği ve oldukça zengin bir içeriğe sahip olan Arkeoloji Müzesi’ni gezdik. Müzede sergilenen ve hepimizi hayretler içerisinde bırakan kral mezarı, kuşkusuz günün en etkileyici bölümünü oluşturdu. Müzede yer alan onlarca farklı sikke, fibula, takı, tablet, güneş saati ve cam ürünler, kral mezarından sonra en dikkat çekici eserlerdi. Arkeoloji Müzesi’nden sonraki durağımız olan ve Çorum kültürüne ait unsurları bir arada görme fırsatını yakaladığımız Etnografya Müzesi ise gezimizin son durağı oldu.

5 ve 6. Sınıflarımız Hititlerin İzinde

Bu sayfa 31.10.2019 12:02:53 tarihinde güncellenmiş ve 231 defa ziyaret edilmiştir.

Yandex.Metrica