Ölçme Değerlendirme

Ortaokul sınıflarında zümre öğretmenlerince hazırlanan sınavlar ve Durum Değerlendirme Sınavları (DDS), dönem başında planlanarak sınav çizelgesinde belirtilir. Sınav çizelgesi, okul yönetimi tarafından duyuru panosunda ilan edilir, öğrenci ve veli modülünde yayınlanır. Öğrenciler, sınav sonuçlarının yanında performans ödevi, proje çalışmaları ve ders içi performansları dikkate alınarak değerlendirilir. Ünite sonlarında uygulanan konu tarama testleriyle öğrenme süreci değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları ilgili bölümler tarafından incelenerek geri besleme stratejileri oluşturulur.
Sınav sonuçları veli ve öğrenciler ile ÖDEP ve e-okul sistemleri aracılığıyla paylaşılır. Sınavların sonuçlarını takip etmek ve okulla işbirliği yapmak, öğrenci ve velilerimizin temel sorumluluğu olarak değerlendirilmektedir.
Sınav sonuçlarına göre öğrencilerimizin başarılı oldukları alanların belirtildiği, tamamlamaları gereken kazanımların yer aldığı sınav sonuç analizleri, web sayfamızdan takip edilebilir. Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı günü takip eden yedinci gün sistemde yer almaktadır. Sisteme giriş yapılabilmesi için www.irmak.k12.tr adresinden “Sınav Sonuç Bilgileri (ÖDEP)” ekranı açılmalı; açılan ekranda veli girişi için TC kimlik numarası, şifre olarak da yine veli girişi şifresinin kullanılması gerekmektedir. Yardıma ihtiyaç duyulduğunda Ölçme Değerlendirme Birimi ile iletişime geçilebilir.
Irmak Ortaokulunda 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren 5, 6 ve 7. sınıflar düzeyinde, tarafsız ve güvenilir bir kurum olan Cito Türkiye ile ortak çalışmalara başlanmıştır. 1968 yılında kurulan Cito, merkezi Hollanda’da bulunan uluslararası bir ölçme değerlendirme kurumudur. 30 ülkeye çeşitli alanlarda danışmanlık hizmeti veren Cito, Avrupa’da alanındaki en büyük kurumdur. PISA Konsorsiyumu’nun etkin bir üyesi olarak PISA çalışmalarının geliştirilmesinde etkin bir role sahiptir.

• Gelişim Raporları

Gelişim / ara değerlendirme raporları anaokulu, ilkokul ve ortaokul sınıflarında kullanılan değerlendirme araçlarından biridir. Her dönem sonu karne ile birlikte verilen gelişim/ara değerlendirme raporları, öğretmenlerin öğrencilerimizin bireysel gelişimleriyle ilgili görüşlerini paylaştıkları bir değerlendirme aracıdır. Öğretmenler, öğrencilerin akademik ve davranışsal gelişimleriyle ilgili gözlemlerini, verilerini ve düşüncelerini yazılı bir metinle veya derecelendirme ölçeğiyle rapor üzerinde belirtir.

• Portfolyo Dosyaları/ Portfolyo Toplantıları

Portfolyo dosyaları anaokulu, ilkokul ve ortaokul 5 ve 6. sınıflarda kullanılan değerlendirme araçlarından biridir. Öğrenciler, yıl boyu farklı derslerde yaptıkları çalışmaları öğrenci dosyalarında düzenli olarak biriktirirler. Her öğrenci gelişim gösterdiğine inandığı veya kendini ifade ettiğini düşündüğü çalışmaları kendisi seçer ve bu çalışmaları neden seçtiğini açıkladığı bir formla birlikte “portfolyo dosyası”na yerleştirir. Öğrencilerimiz, yıl sonunda düzenlenen “Portfolyo Toplantısı”nda, portfolyo dosyasına seçtiği çalışmaları velisi ve öğretmenleriyle paylaşır. Portfolyo toplantıları, eğitim - öğretim uygulamalarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu toplantıların sağlıklı yürütülmesi ve her öğrencimize gereken zamanın ayrılabilmesi için o günlerde okul tatil edilir.

• Akademik Başarının Değerlendirilmesi:

Öğrenci başarısı; derslerin özelliklerine göre, proje çalışmaları, performans ödevleri, sınıf düzeylerine göre yazılı sınavlar, ders içi performans ve proje çalışmalarından alınan notlar esas alınarak değerlendirilir. Yazılı sınav, performans ödevi, ders içi performans ve projelerin değerlendirilmesi 100 tam puan üzerinden yapılır. Verilen puanlar doğrudan not çizelgesine yazılır. Her yarıyılda verilen puanların aritmetik ortalamaları alınır, 5’lik not sistemine çevrilir.

PUAN

NOT

DERECE

85 – 100

Pekiyi

70 – 84

İyi

55 – 69

Orta

45 – 54

Geçer

0 – 44

Başarısız

Bu sayfa 8.2.2017 10:50:27 tarihinde güncellenmiş ve 2186 defa ziyaret edilmiştir.