Köksal ANADOL (Üye)

Köksal ANADOL, 19 Ekim 1938’de Bergama’da doğdu. Öğrencilik stajlarını Stuttgart’ta tamamladı ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) Mimarlık bölümünden 1963’te mezun oldu. Daha sonra aynı okulda Prof. Sedad H. Eldem ile 6 yıl asistan, 2 yıl da öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Eğitim görevlerinin yanı sıra, Sedad Hoca’nın "Geleneksel Türk Mimarisi" konusundaki 10’dan fazla eserine mesleki ve yönetimsel katkı sağladı ayrıca yine onun adına Topkapı Sarayı İncili Köşk ve Fenerbahçe Kasrı araştırma kazılarını yönetti.

1965 yılında Ersin ARIOĞLU ile Yapı Merkezi’ni kurdu ve 1969 yılından itibaren Yapı Merkezi Şirketlerinin büyük bir bölümünde başkan vekilliği görevini üstlendi. Yapı Merkezi tarafından gerçekleştirilen sayısız yapının mimari projelerinin oluşmasına katkı sağladı.

(Yapı Merkezi’nde mühendislik, mimarlık, tasarım, araştırma, geliştirme alanlarında başlayan çalışmalar giderek çeşitlendirilip ana şirket Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.'nin yanı sıra; prefabrikasyon, madencilik, endüstriyel üretim, finans, eğitim ve iletişim konularında etkinlik gösteren 14 şirkete ulaşılmıştır. Yapı Merkezi'nin gerek tasarımcı-müşavir, gerekse uygulayıcı olarak gerçekleştirdiği yapıların alanı 30 milyon m2’ye varmıştır. Bu yapılar özellikle ulaşım sistemleri (istasyonlar, viyadükler, köprüler vb.), enerji santralleri, endüstri siteleri ve yapıları, toplu konutlar ve diğer genel hizmet tesisleri ile restorasyon uygulamalarıdır. )

Mesleki uzmanlık alanları; geleneksel Türk mimarisi, prefabrik yapı sistemleri, ulaşım sistemlerinde istasyon ve mühendislik yapıları mimarisi, yapılarda deprem direnci performansı, restorasyon-renovasyon ve genel mimari olan Köksal Anadol, UNESCO nezdinde Paris ve Atina’da yapılan uluslararası sempozyum ve seminerlerde Türk Deprem Milli Komitesi adına ülkemizi temsil etti. Nevşehir’de Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin rölöve ve restitüsyonlarını kitap halinde yayınladı.

Yapı Merkezi bünyesinde ise çeşitli konularda - 28’i tek imzalı olmak üzere - 70’e yakın yayını bulunmaktadır. Mesleki oda (Mimarlar Odası, Türkiye Prefabrik Birliği vb.) ve vakıflardaki üyeliklerinin yanı sıra özellikle kültürel mirasımızı koruma amaçlı TAÇ ve ÇEKÜL gibi vakıfların yönetim kurullarında görev almıştır. Ayrıca benzer amaçlı İngiliz The National Trust’ın da üyesidir.

Köksal Anadol evli ve iki çocuk sahibi olup İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir.

Bu sayfa 29.5.2017 09:05:09 tarihinde güncellenmiş ve 4736 defa ziyaret edilmiştir.