Lise'ye Hoşgeldiniz
 
Lise'ye Hoşgeldiniz
A. Hedeflerimiz

Özel Irmak Lisesi’nde yaşamlarını kazanmakta mahir, eleştirel düşünen, kendisine ve çağına sorumlu, yaşam boyu öğrenen, dürüst, kararlı, üretken, mutlu, güvenli, kendi kültürünü özümsemiş ve farklı kültürlere anlayışlı “gençler yetiştirmek hedeflenmiştir. Okulun İlkeleri doğrultusunda, Atatürk İlke ve Devrimlerini benimsemiş, temel demokratik değerler ile donanmış, araştıran, sorgulayan, sorun çözme ve karar verme becerileri gelişmiş, yaşam boyu öğrenen bireyler yetiştirilir. Özel Irmak Lisesi’nde öğrenci merkezli, aktif öğrenme ve demokratik okul kültürü anlayışı ile toplum sorunlarını tanıma ve çözüm yolları arama bulma bilinci kazandırılır, öğrencilerin hayata ve yükseköğretime hazırlanmaları sağlanır.

Özel Irmak Lisesi öğrencisi, öğrenmeyi öğrenmiş, bilgiye nasıl ulaşacağını bilen, edindiği bilgilerden yeni bilgiler üretebilen ve öğrendiği yabancı dili toplumsal ve uluslar arası sorunlara çözüm üretmede, ikinci yabancı dili de günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde kullanabilen bir birey olarak mezun olur.

B. Eğitim-Öğretim Uygulamaları

Hazırlık sınıflarında yoğun bir yabancı dil programı uygulanır.9.Sınıftan itibaren Matematik ve Fen dersleri yabancı dilde öğretilir.9.Sınıf sonunda öğrenciler başarılı olacakları alanlara yönlendirilir.
Lisede Fen Bilimleri ve Türkçe-Matematik Alanı olmak üzere iki alan vardır.

12. sınıfta YGS/LYS çalışmaları yoğunlaştığından Matematik ve Fen dersleri Türkçe olarak yapılır. 9 ve 10.sınıflarda Türk Milli Eğitim Müfredat Programı uygulanır. Ulusal ve uluslar arası proje çalışmalarına ve yarışmalara öğrenciler teşvik edilir. Kardeş okul kapsamında işbirliği içinde olduğumuz Cranbrook Okulları ile eğitim öğretim paylaşımlarına önem verilir. Yurtdışında öğrenim görmek isteyen öğrenci ve veliler en alt sınıftan itibaren bilgilendirilir. Eğitim öğretim sürecinde bilimsel düşünce esas alınarak, insan ve doğa sevgisi, estetik anlayışın geliştirilmesi, uluslar arası standartların yakalanması sağlanır. Sosyal ve kültürel etkinlikler eğitim ve öğretimin bir parçası olarak değerlendirilir ve öğrencilerin bu etkinliklere katılmaları teşvik edilir. Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini özgürce keşfetme ve geliştirme fırsatı veren uygulamalı dersler ve ders dışı etkinliklerle onların yaratıcılıklarını ortaya koymaları ve yaşantılarını zenginleştirmeleri sağlanır. Müfredatı Özel Irmak Lisesi öğretmenleri tarafından hazırlanan ”Teknoloji Okuryazarlığı” uygulamaları yapılır.

a) Yabancı Dil Eğitimi
Lise sınıflarında öğretilen İngilizce programı, konuşma, dinleme, dilbilgisi ve kelime dağarcını geliştirme gibi temel becerileri vurgulayarak öğrencilerin farklı ortamlarda anlaşılır ve etkili bir biçimde iletişim kurabilmelerini sağlar. Lise yıllarının sonunda öğrenciler edebi bir metini anlayabilecek yazılı veya sözlü şekillerde yorumlayabilecek yeterliliğe ulaşırlar. Medya okuryazarlığı ve araştırma becerilerinin öğrencilere öğretilmesi de İngilizce Bölümünün amaçları içindedir.

Fransızca-Almanca:

Okulumuzda 6.sınıftan itibaren ikinci yabancı dil kapsamında öğrencilerimizin kendilerini İngilizce dışında farklı bir dilde de ifade etmeleri amaçlanır. Fransızca ve Almanca dilleri eğitimi seçmeli ders olarak yapılır.  

b) Akademik Destek Programları
Öğrencilerin akademik çalışmaları ilgili müdür yardımcısı, rehber öğretmen ve sınıf öğretmeni varsa öğrencinin danışman öğretmeni tarafından izlenir. Öğrencinin kendini geliştirmek istediği alanlar ve akademik olarak desteklenmesi gereken branşlar varsa velinin de görüşü alınarak öğrenci okulda ders dışında düzenlenen destek programlarına yönlendirilir. Bu çalışmalar perşembe günleri saat 15:45-17:15 saatleri arasında sınıflarda gerçekleştirlir. YGS/LYS çalışmaları (genel değerlendirme ve deneme sınavları) 9. sınıftan itibaren 12. sınıfa doğru yoğunlaşarak artar. YGS/LYS çalışmaları için özel programlar ve “ofis saati” uygulaması yapılmaktadır.

c) Bilişim Teknolojileri ve Bilgisayar Eğitimi
Öğrencilerimiz bilgisayardan sadece bilgisayar derslerinde değil, diğer derslerin işleyişinde yardımcı teknolojik bir araç, eğitim CD’leri, web araştırmalarında yol gösterici bir kaynak olarak yararlanırlar.

d) Kulüp Çalışmaları ve Sosyal Etkinlikler
Kulüp çalışmalarının amacı; ders programlarından bağımsız, değişik alanlarda tamamlayıcı ve geliştirici programlarla öğrencilere gereksinimlerine göre; bilimsel, toplumsal, sanatsal, zihinsel, kültürel, sportif, psikolojik ve el becerileri alanlarında kendilerini deneme fırsatı vermektir. Bu etkinlikler, bireysel yeteneklerini ve ilgilerini tanımalarına, yaratıcılıklarını açığa çıkarmalarına, bunları kullanabilmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

Öğrencilerin; demokratik, paylaşımcı, katılımcı, başkalarının haklarına saygılı, sevgi, dostluk ve yardımlaşma bağları güçlü, özgüveni gelişmiş bir birey olarak yetişmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. Her kulübün belli ilkeleri, ilgili öğretmenler tarafından hazırlanmış plan, program ve süreleri vardır. Programlanan kulüpler, alanında deneyimli kulüp öğretmenlerinin rehberliğinde uygulanır. Perşembe günleri son iki saatte kulüp çalışmaları yapılır.

e)  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Okulumuzda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri ile öğrencilerimizin, kendinden beklenen sorumlulukları üstlenebilen, kendine güven, duygu ve düşüncelerini, yerinde ve zamanında, etkin bir biçimde ifade edebilen, ilgi ve yeteneklerinin farkında, gelişme ve öğrenmeye açık, mutlu ve sağlıklı birey olarak yetişmeleri hedeflenmektedir. Öğrencilerimize bireysel, grup ve sınıf çalışmaları uygulanmakta, gereksinim duydukları konularda bilgilendirme ve yönlendirme yapılmaktadır. Velilerimizin rehber öğretmenlerle önceden randevu alarak görüşmeleri ve birimle devamlı iş birliği içinde olmaları beklenir.

f) Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı
Özel Irmak Lisesi’nde Yurtdışı Üniversite Danışmanlığı öğrencinin ilgi alanını, yeteneklerini ve başarılarını göz önüne alarak yurtdışı üniversite seçiminde yardımcı olur. Üniversite sürecinde başarılı olmak için okul, veli ve öğrenci ile birlikte çalışıp öğrenciye en uygun üniversiteyi seçmesine destek verir.
Ayrıca yaz okulları, PSAT, SAT, TOEFL ve IELTS sınavları, Lise değişim programları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek ve yönlendirmek bu birim tarafından yapılır.
Yurtdışı İlişkiler Koordinatörü, Cranbrook – Irmak Okulları Anlaşması kapsamında planlanmış projeleri geliştirir ve koordine eder, iletişimi sağlar.

g)  Yurtiçi Üniversite Danışmanlığı                                                                     
YGS/LYS için ise lise öğrencilerine ve velilerine yönelik üniversite danışmanlık hizmeti verir. 9. sınıf öğrencilerine alan seçimi konusunda destek sağlar. Bireysel danışmanlık, seminer, dokümanter çalışmalar, duyurular, teknik puan, AOBP hesaplamaları, meslek ve üniversite tanıtımları ve proje geliştirme çalışmalarını yürütür.

 h) Ölçme - Değerlendirme
Öğrencinin başarısı, öğretim programı esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı, sözlü ve uygulamalı sınav, ödev ve projeler ile ders içi ve ders dışı eğitim – öğretim faaliyetleri değerlendirilerek tespit edilir.
Öğretmen, söz konusu faaliyetlerle öğrencinin programlarda amaçlanan bilgi ve beceri kazanıp kazanmadığını sürekli olarak kontrol ederek değerlendirir.
Sınavlar klasik türde yapılabileceği gibi çoktan seçmeli, eşleştirmeli, kısa cevaplı, açık uçlu, doğru / yanlış, tamamlamalı sorulardan oluşabilir. Sınavlar sınav haftasında ortak sınav olarak uygulanır. Bir dönemde öğrencilere her dersten en az bir sözlü puan verilmesi esastır. Sözlü puanı, öğrencilerin sosyal etkinliklerdeki çalışmaları derse hazırlıkları, derse katılımları, ders içindeki etkinlikleri ve dersle ilgili araştırma ve proje çalışmaları değerlendirilerek verilir.
ÖSS’ye hazırlık yapmak üzere akademik birimlerle iş birliği içinde yaprak testler ve deneme sınavları uygulanır. Sonuçlar veli ve öğrenci ile paylaşılır.

Akademik Başarının Değerlendirilmesi
Sınav, ödev ve projeler ile uygulamalar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanların not değeri ve derecesi aşağıdaki gibidir.

Puan

Puan

Derece

85–100

5

Pekiyi

70–84

4

İyi

55–69

3

Orta

45–54

2

Geçer

25–44

1

Geçmez

0–24

0

Etkisiz

i) Ödev ve Proje Çalışmaları
Öğrenci ödevi, ders yılı boyunca seçtiği bir veya isterse öğretmeninin de uygun bulduğu takdirde birden fazla dersten hazırladığı çalışmadır. Öğrencilerin grup halinde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmaları içerir.
Ödev / Proje konuları ders yılı başında zümre öğretmenleri tarafından belirlenir ve öğrencilere duyurulur. Öğrenciler formu doldurarak sınıf öğretmenlerine teslim ederler. İlgili Müdür Yardımcısı Rehberlik Servisi tarafından ders öğretmenleriyle görüşerek öğrencinin hangi dersten ödev yapacağını belirler. Öğretmen ödevi takip amacıyla “ Ödev / Proje Hazırlama Takip Formu” kullanılır. Ödev / Proje  “ Ödev / Proje Değerlendirme Ölçeği” ile değerlendirilir. Ödevler / Projeler Ekim ayının 2. haftasında verilir,  en geç Nisan ayının 2. haftasında öğrenciden toplanır. Ödev / Projeyi teslim etmeyen öğrencilerin isimleri ilgili Müdür Yardımcısına bildirilir. Nedenleri araştırılarak sonuçlandırılır.

C.İşleyiş

a)Okul Saatleri

Okulumuzda Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenen çalışma takvimi uygulanır. Buna göre bir ders yılı 180 iş gününden oluşmaktadır. Lisemizde eğitim tam gün olup sabah 6,öğleden sonra 3 saat ders yapılır. Eğitim ve öğretim faaliyetleri 08.05–15.35 saatleri arasındadır. Cuma günleri öğleden sonra ders yapılmadığından lise öğrencileri 13:15’den itibaren servislerle evlerine hareket ederler.

b)Devam-Devamsızlık

Okula devam esastır. İki dönemde özürsüz toplam 20 gün devamsızlık sınırı vardır. İlk derse girmeyen, ilk derse girdiği halde arada bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencilerin devamsızlığı yarım gün sayılır. Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Özürlerin, resmi bir makamdan veya özel bir sağlık kurum ve kuruluşlarından usulüne göre alınmış bir raporla belgelenmesi ve özrün sona erdiği tarihten itibaren en geç 7 gün içinde okul yönetimine verilmesi gerekir.

Öğrencilerin okula düzenli olarak devam etmeleri ve zamanında okula gelip okuldan zamanında ayrılmaları, hastalık durumunda okula gelemeyecek öğrencinin velisinin durumu müdür yardımcısına aynı gün saat: 8.30’a kadar bildirmesi gerekir. Eğitim öğretim programının aksamadan yürümesi açısından ciddi bir mazeret olmadığı sürece, öğrencilerin okulda bulunmaları zorunludur. Okula gelmeyen öğrencimizin velisi, ilgili müdür yardımcısı tarafından aynı gün saat 09 00’a kadar aranarak öğrencimizin durumu hakkında kendisinden bilgi istenir.

Öğrencilerimiz ilk derse geç kaldıklarında ilk beş dakika için mazeretlerine bakılmadan ve geç kağıdı verilmeden ders öğretmeni tarafından sınıfa kabul edilirler. Bu beş dakikalık zaman diliminden sonra yaşanan geç kalmaların birincisinde, öğrencimizin ilgili müdür yardımcısı tarafından geç kağıdı verilerek derse girmeleri sağlanır. Bu durum geç kalan öğrenci çizelgesine ilgili müdür yardımcısı tarafından işlenir. Geç kalma 2.kez tekrarlandığında öğrenci ilgili müdür yardımcısı tarafından ‘’geç kalmaması’’ konusunda sözlü olarak uyarılır ve durum geç kalan öğrenci çizelgesine ilgili müdür yardımcısı tarafından işlenir.2.aşamada da öğrencinin derse girişi ilgili müdür yardımcısı tarafından yazılan geç kağıdıyla sağlanır. Geç kalmanın 3.defa yaşanması halinde ilgili müdür yardımcısı öğrenci velisini bilgilendirir. Öğrencinin ilgili müdür yardımcısı tarafından geç kağıdı verilerek derse girmesi sağlanır. Öğrenci velisi okula çağrılarak, öğrenci, veli ve ilgili müdür yardımcısı olduğu bir toplantıyla durum değerlendirilir. Geç kalma sorununun nedenleri ve çözüm önerileri görüşülür. Bu aşamadan sonra  ‘’Ödül ve disiplin yönetmeliğinin’’ 12. maddesinin b fıkrası 9. şıkkına göre geç gelmeyi alışkanlık haline getiren öğrencilere yapılacak uygulamaların hayata geçirileceği söylenir.

Etkinlikler nedeniyle okul günü yapılacak çalışmalarda öğrenciler görevli izinli sayılır. (Yapılacak etkinliklerin genel provaları etkinlik sabah ise bir gün önce öğleden sonra, etkinlik öğleden sonra ise aynı gün sabah yapılır. Genel provaların dışında yapılacak etkinlik hazırlık çalışmalarının (ilgili öğretmenlerin denetim ve gözetiminde ilgili müdür yardımcısı bilgisinde) ders saatleri dışında veya Cuma öğleden sonraları ya da hafta sonu yapılır. Bu çalışmaların dışında yapılacak etkinlik hazırlık çalışmaları ilgili müdür yardımcısı ve bölüm başkanları koordinesinde yapılacak bir planlamayla gerçekleşir). Görevli izinli öğrencilere ilgili müdür yardımcısı tarafından görevli izinli kağıdı verilir.

c) Öğrenci Davranışlarını İzleme ve Geliştirme

Okulumuzdaki öğrencilerin eğitim ve öğretim faaliyetleri sırasında kendi görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi esastır. Öğrencilerimizin okul ilke ve amaçlarına uygun davranış geliştirebilmesine rehberlik etmek için izlenecek yol aşağıda belirtildiği şekilde yürütülür.

Lise Öğrencisi ile olumsuz davranışları konusunda;

  • Öğrencinin yaptığı olumsuz davranışla ilgili olarak ‘’Öğrenci disiplin formu’’ ilgili öğretmen tarafından doldurularak müdür yardımcısına iletilir. Durumdan müdür yardımcısının haberdar edilmesi sağlanır. Bu aşamada olumsuz davranışı tespit eden ilgili sınıf öğretmeni ya da ders öğretmeni öğrenciyle birebir görüşme yapar. Olumsuz davranışının farkına varmasını sağlar.
  • Öğrencinin yaptığı olumsuz davranışın 2. defa tekrar etmesi halinde sınıf öğretmeni ya da ders öğretmeni ve rehber öğretmenin bulunduğu toplantıda öğrenciden davranışının nedenlerini yazılı olarak iletmesi istenir. Bu davranışı ortaya çıkaran nedenleri yok etmek için birlikte çözüm önerileri oluşturulur. Görüş birliğine varılır. Oluşturulan yazılı metin ilgili müdür yardımcısına iletilir.
  • Olumsuz davranışın 3. defa tekrar etmesi halinde ilgili müdür yardımcısı veliyi bilgilendirir. Bu aşamada; ilgili müdür yardımcısı veli, öğrenci, rehber öğretmen, sınıf öğretmeni ya da ders öğretmeninin katılacağı bir toplantı düzenler. Burada öğrencinin olumsuz davranışı ve bu olumsuz davranışın düzelmesi için izlenecek yol ve yöntemler ortaya konur. Davranışlarını düzeltmediği takdirde bundan sonraki olumsuz davranışının Okul Disiplin Kurulu tarafından değerlendirileceği belirtilir.
  • Yukarıda sıralanan aşamaların sonunda aynı olumsuz davranışı tekrarlayan öğrencinin davranışı yazılı olarak Okul Disiplin Kurulu’na iletilir. Bu kurulda alınacak kararlar veli ve öğrenciye Disiplin Kurulu kararı olarak yazılı olarak duyurulur. Bundan sonra aynı davranışlar tekrar ettiğinde öğrenci doğrudan Okul Disiplin Kurulu’na sevk edilir.

d) Okul Kıyafeti

Kız Öğrenci: Lacivert kanvas etek veya pantolon, mavi/beyaz t-shirt, lacivert   Sweat-hırka, koyu renk ayakkabı

Erkek Öğrenci: Lacivert kanvas pantolon, mavi/beyaz t-shirt, lacivert Sweat-hırka, koyu renk ayakkabı

Çarşamba günleri serbest kıyafet günüdür.
Kıyafet Kuralları

  • Kot pantolon, gömlek ve ceketler serbest gün dışında giyilmez.
  • Serbest kıyafet günlerinde kısa pantolon giyilmez, makyaj yapılmaz, sakal bırakılmaz.
  • Beden eğitimi kıyafetleri sadece beden eğitimi dersinde giyilir.
  • Saat ve kızlar için küçük top küpe hariç takı, piercing takılmaz ve dövme yapılmaz.  
  • Saçların temiz ve derli toplu olması gerekir. Boyalı, balyajlı, röfleli saçlarla okula gelinmez. Boyalı saçlar en kısa sürede normal saç rengine döndürülür.
  • Makyajın hiçbir türüne okulda izin verilmez.

e)Veli-Okul- Öğretmen İletişimi

Veli, okul işbirliği eğitim öğretimin verimli yürütülmesinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kullanılan ortak dil ve tutum eğitimin verimliliği artırmaktadır. Bu amaçla velilerimiz, okulumuz tarafından elektronik posta, bültenler, Cuma duyuruları, SMS, web sayfası, telefon vb… yol ve araçlarla bilgilendirilir. Bu duyuruların velilerimizce takip edilmesi iletişimimizin sağlıklı yürütülmesi için gereklidir. Ayrıca yıl içinde her öğretmen için haftanın belirli bir gün ve saati veli - öğretmen görüşmeleri için planlanır. Öğretmen-veli görüşme çizelgeleri sene başında velilerimize gönderilir ve okul web sitemizde yayınlanır.  Yöneticiler ve rehberlik birimi ile yapılacak görüşmelerde Velilerimizin önceden randevu almaları beklenir.

f)Kayıt kabul

Irmak İlköğretim Okulundan mezun olan öğrenciler isterlerse doğrudan Irmak Lisesine devam edebilirler. Hazırlık sınıfını okumadan 9. sınıfa devam edebilmesi için öğrencinin Hazırlık geçme sınavlarında başarılı olması beklenir. Hazırlık geçme sınavları iki dersten yapılır: İngilizce ve Türkçe. Bu derslerden 55 puan ve üstünde not alan öğrenci başarılı sayılarak 9. sınıfa devam eder.
   
  Bu sayfaya ait: Galeri            Doküman            Formlar           
YukarıYukarı Wednesday, September 08, 2010 Favorilerime Ekle
  Ana Sayfa | Biz Kimiz|Kayıt-Kabul|Okul Yaşamı|Ana Okulları|İlköğretim|Lise|Bilgi Edinme| Arama | Site Hatirası  
Nitelikli Eğitim Kurumları A.Ş. Cemil Topuzlu Cad. No:100 34728 Caddebostan / İSTANBUL
E-posta : bilgi@irmak.k12.tr Telefon : +90 216 411 39 23 -24 -25 Faks : +90 216 411 39 26 Copyright © 2000-2008 Irmak Okulları - Tüm Hakları Saklıdır.