Göbeklitepe: Tarihin Sıfır Noktası

27 – 28 Nisan tarihlerinde, lise öğrencilerimizle “Göbeklitepe: Tarihin Sıfır Noktası” adıyla Urfa – Göbeklitepe’ye bir gezi gerçekleştirdik. Bilindiği üzere, 2007 yılında keşfedilen ve bilim dünyasında büyük bir heyecanla karşılanan Göbeklitepe, şimdiden 21. yüzyılın en büyük keşfi olarak değerlendiriliyor. İnsanlık tarihi adına şimdiye kadar bildiğimiz tüm bilgileri tekrar gözden geçirmemize sebep olan, dünyanın bu ilk tapınağı, 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da “Göbeklitepe Yılı” olarak ilan ettiği 2019 yılı içinde ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor. Gezide öğrencilerimiz, yakın bölgelerdeki müzeleri ve başka tarihsel kalıntıları da görme fırsatı buldular.

Gezimizde ilk olarak Kommagene Krallık ailesinin kadınlarına ait bir anıt mezar olan, Adıyaman’ın Kâhta ilçesindeki Karakuş Tümülüsü’ne uğradık. Yaklaşık 20 metre yüksekliğinde olan anıt mezar, güneyindeki sütun üzerinde yer alan kartal heykelinden dolayı yöre halkı tarafından “Karakuş” adıyla anılmış ve literatüre de bu isimle girmiştir.

Gezimizin ikinci durağı, yine Kâhta’da bulunan Cendere Köprüsü’ydü. Antik Cabinas Çayı üzerinde yer alan Cendere Köprüsü’nün, Roma İmparatoru Septimius Severus’un (MS 193 – 211) emriyle o tarihte Samsat’ta (Somasata) karargâh kuran XVI. Lejyon tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Cendere Köprüsü’nden sonra 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’na tırmanmaya başladık. MÖ 2. yüzyılda hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, Helenistik Dönem’den kalma dev boyutlu anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Nemrut Dağı, öğrencilerimizi de büyüledi.

Gezimizin dördüncü durağı ve asıl hedefi Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 15 km. kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alıyor. Yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenen ve dünyanın en eski yerleşim merkezi olarak bilinen Konya – Çatalhöyük’ten yaklaşık iki bin yıl daha eski olan Göbeklitepe buluntuları, dünyanın bilinen en eski dinsel merkezi durumunda. Buranın keşfedilmesiyle beraber insanlık tarihinin seyri değişmiş; yerleşik yaşama geçişle ve dinler tarihiyle ilgili teorilerin yeniden gözden geçirilmesi gerekmiştir.

Gezimizin son durağı ise Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ydi. Dünyanın bire bir insan boyutundaki en eski heykellerinden biri olan “Urfa Adamı”nın yer aldığı, son dönemlerin en görkemli mozaiklerini oluşturan Haleplibahçe ve Edessa Krallığı mozaiklerine de sahip olan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor.

Öğrencilerimiz bu gezide, yaşadıkları ülkenin tarihi ve coğrafi dokusunu yerinde görüp inceleme fırsatı buldular. Böylelikle hem Mezopotamya’yla Anadolu’nun tarihi ve coğrafyasına dair, derslerde işledikleri konuları pekiştirdiler hem de hayatları boyunca unutmayacakları kültürel bir deneyim yaşadılar.

Göbeklitepe: Tarihin Sıfır Noktası

Bu sayfa 2.5.2019 10:18:03 tarihinde güncellenmiş ve 234 defa ziyaret edilmiştir.

Yandex.Metrica