Gençlik Kültür ve Hizmet Vakfı

GENÇLİK KÜLTÜR VE HİZMET VAKFI

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Atatürk’ün çağdaş Türkiye idealine sahip çıkan ve en büyük yatırımın insana olduğu bilinciyle nitelikli insan yetiştirmeyi amaç edinmiştir.

-- 1911

Merkezi Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan YWCA, Amerikalı ve Türk gönüllülerden oluşan bir komite kurarak İstanbul'da çalışmalarına başladı. Bu çalışmaların amacı, Türk kadınına meslek becerisi kazandırıp onu çalışma hayatına hazırlamak ve kadının toplum içindeki yerini almasını sağlamaktı. Bir dershane açılarak Türk ve yabancı uzman öğreticiler ve gönüllüler tarafından çalışmalar yürütüldü.

-- 1913

İngilizce derslerinin yanı sıra görgü kuralları, yemek pişirme, spor, dans gibi sosyal gruplar kurularak çalışmalar yapıldı.

-- 1923

Daktilo - steno ve dikiş kursları açıldı.

-- 1924

Dershane, bakanlık kararı ile resmileşti ve "Amerikan Lisan ve Sanat Kursu" adını aldı.

-- 1929

Dershane gönüllüleri ve YWCA'in çabaları ile Caddebostan'daki köşk ve 20 dönümlük arazi Dodge Clark Fondation tarafından alındı, böylece Türkiye'de ilk kız yatılı kampı açıldı. Yaz aylarını kapsayan bu kamptaki öğrencilere, Amerikalı ve Türk öğretmen ile ablalar tarafından İngilizcenin yanı sıra yüzme, tenis, el becerileri ve sosyal kültürel gelişimlerini destekleyici eğitimler verildi. Kampa katılan kızların öğrencilik yıllarının en güzel anılarında, Caddebostan kız kampının özel bir yeri vardır. Sonraki yıllarda köşk aile kampı olarak kullanıldı. Dar gelirli ailelerin çocukları için kamp devreleri açıldı. Uzun yıllar Kadıköylülerin çok ilgi gösterdikleri kermesler düzenlendi. Bu kermeslerde Türk gönüllüler ve İstanbul'da yaşayan Amerikalı gönüllüler birlikte çalıştılar.

-- 1930

İstanbul yakasındaki dershanede ilk olarak çocuklar için oyun evi ve yetişkinler için hemşirelik bölümü açıldı.

-- 1940

Çocuk kitaplığı açıldı. Dershane gönüllüleri, cezaevinde olan annelerin çocuklarına yönelik çalışmalar başlattı.

-- 1952

Dershane gönüllüleri ve YWCA'in çabaları ile Cihangir'de bir konak Dodge Fondation tarafından satın alındı. Dershane buraya taşındı. Uzun yıllar vakfımızın mülkiyetinde olan ve Amerikan Lisan ve Sanat Dershanesi olarak hizmet veren bu bina semtte bugüne ulaşan tek konaktır.

-- 1960

Öğrencilere iş İngilizcesi ile daktilo ve sekreterlik kursu verilmeye başlandı.

-- 1968

GENÇLİK KÜLTÜR VE HİZMET VAKFI KURULDU. Amacı "Türk gençlerinin sosyal, kültürel, bedensel gelişimini sağlamak" olarak belirlendi. Cihangir ve Caddebostan'daki gayrimenkuller Amerikalı sahipleri tarafından vakfa mal varlığı olarak devredildi.

-- 1980

Caddebostan kamp programı 6-14 yaş arasındaki çocuklara gündüzlü spor kampı olarak yeniden açıldı. Bu program İstanbul'da gündüzlü ilk spor kampı olarak diğer kamplara öncülük etti.

-- 1980

Köşk ve arazisi, her yıl çok sayıda yabancı öğrencinin Türk öğrencilerle kaynaştığı "AFS öğrenci değişim çalışmaları"nın oryantasyon programına ev sahipliği yaptı. Yelken Milli Takımı kamp çalışmalarına ve Boğaziçi Üniversitesinin uluslararası spor şenliğine her türlü destek verdi.

-- 1982

Dershane programları günün koşullarına uygun hale getirildi. İlgili kurumlarla koordinasyon içinde eğitim programları düzenlendi.

-- 1987

Yetişkinlere meslek eğitimi sağlayacak bir okul binası, çok amaçlı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, yuva ve tarihi binanın kültür evi olarak çevreye hizmet verecek şekilde restorasyonunu kapsayan Caddebostan Eğitim Projesi , YWCA'nin maddi katkısı ile başlatıldı. Okul binasının kaba inşaatı böylece tamamlandı.

-- 1990

Vakıf, projenin bitirilmesi için intifa hakkı karşılığı ortak arayışına başladı. Birçok kuruluşla görüşmeler yaptı.

Yıllarca bu eşsiz araziyi eğitim kampı olarak koruyan vakfımız, Yapı Merkezi AŞ. ile yoluna devam etme kararı aldı. 49 yıllık işletme ortaklığıyla "Irmak Okulları" böylece doğdu. Vakfımız ve Yapı Merkezi'nin el ele vererek yarattığı Irmak Okulları, niteliğiyle gurur kaynağımız olmaktadır.

--1999

En önemli yatırımın insana ve özellikle de o insanı yetiştiren öğretmene yapılması gerektiğinin bilincinde olan vakfımız, 1999'dan bu yana eğitim fakültelerinde okuyan öğretmen adaylarını burs fonları ile desteklemekte, çağdaş koşullarda yaşayabilecekleri öğrenci evleri oluşturmakta, sosyal ve kültürel gelişimlerine yardımcı olmak için çalışmalar yapmaktadır.

Bu sayfa 29.5.2017 08:49:26 tarihinde güncellenmiş ve 6756 defa ziyaret edilmiştir.